Woon- en Zorgcentrum de Merwelanden

De renovatie bestond onder andere uit het vervangen van gevelkozijnen, vernieuwen van het dak en aanpassen van de dakrand en het aanbrengen van nieuwe installaties.

Tijdens de renovatie is er een nieuwe indeling gemaakt voor het gebouw. Het doel was om de bereikbaarheid te vergroten. Door een grotere bereikbaarheid moest het centrale thema (ontmoeten) mogelijk worden gemaakt. Door geplande en ongeplande ontmoetingen krijgt ons leven meer inhoud. De open grote ruimten met veel daglicht waar een brasserie, kantoortuin en verenigingsleven gepositioneerd zijn dragen ook bij aan het ontmoeten.

Aan de vorm van het exterieur is niet veel veranderd. Deze bestaat nog steeds uit grote grindplaten op een langgerekte gevel. De blauwe asbestplaten aan de dakrand zijn vervangen voor verschillende kleuren zinken platen welke het gebouw een moderne uitstraling geven. De platen zijn horizontaal aangebracht zodat de lengte van het gebouw wordt versterkt. De nieuwe hoofdingang met zijn symbolische materialen van zeilen, masten en het water creëert een verbintenis met de scheepvaart. Aangezien veel bewoners van het gebouw vroeger in de scheepvaart actief waren wordt de nieuwe ingang door veel bewoners gewaardeerd.

Hoewel met zorg samengesteld, is het mogelijk dat wij een bron hebben gemist. Indien uw bronvermelding ontbreekt neem contact met ons op.

Kenmerken

Gezondheidszorg, Renovatie: kantoor, bijeenkomst, horecafunctie

Locatie

Haringvlietstraat te Dordrecht

Opdrachtgever

Woon- en zorgcentrum Merwelanden

Architect

AK architectuur, Dordrecht

Projectbegeleiding

AAG, ‘s-Hertogenbosch

(Adviseur) Constructie

Technisch adviesburo Klebaver, Rotterdam

(Adviseur) Installatie

Rienks Engineering, Breda

E-installatie

TES installatietechniek, Prinsenbeek

W-installatie

HVL, Dordrecht

Interieurarchitect

Berith Keiser Ontwerpen, Gapinge